Igiena alimentatiei

Nu mai e un secret pentru nimeni: asa  cum o floare in glastra are nevoie pentru a se dezvolta  in parametri optimi, de soare, caldura, apa, pamant fertil, ingrasaminte, asa si copilul are nevoie  in cavitatea uterina, pentru a se dezvolta, de aport alimentar variat, echilibrat, vitaminizat, mineralizat si bogat in calorii.

Aportul caloric in sarcina se clasifica astfel :
1. aport energetic
2. aport lipidic
3. aport protidic
4. aport glucidic
5. aport mineral (Fe , Ca, Mg, I, Zn, Cr )
6. aport de vitamine

Aportul energetic in sarcina:
Metabolismul bazal creste cu 6-14 % . Necesarul de calorii poate sa ajunga in  ultimele trimestre de sarcina la 30- 40 calorii /kgcorp in 24 ore. Activitatile fizice ale gravidei pot necesita intre 2500- 3000 calorii in 24 0re. Proportia de acoperire a nevoilor  calorice se asigura aproximativ in felul urmator:
a. 60 % glucide -5-6g /kgcorp
b. 25 % lipide – 1g/ kgcorp
c. 15 % protide – 1,5g /kgcorp

Alimentatia femeii gravide este diferentiata in functie de:
1. varsta mamei
2. climat
3. regiunea geografica
4. varsta sarcinii
5 . sarcina unica sau multipla
6. boli asociate sarcinii cum ar fi :
– diabet
– obezitate
– T. B. C.
– cardiopatii
– nefropatii

Explore posts in the same categories: Sfatul specialistului

Etichete: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: