Cresterea ponderala

Cresterea ponderala a  gravidei se situiaza in medie cu 10-12 kg pe toata perioada sarcinii. Ea este repartizata astfel :
– in primul trimestru -2 kg.
– in al doilea trimestru – 4-5 kg.
– in al treilea trimestru -4- 5kg.
Cresterea ponderala are urmatoarea repartitie:
* fat 3000 -3500g;
* placenta si membrane -700g
* lichid amniotic -800- 1000 g ;
* uter 1200 g ;
* volumul sanguin creste la 1600 g ;
* sanii 1000 g ;
* edeme membre inferioare 1000- 1500 g.
Aportul proteic in sarcina:
Necesarul de proteine creste in sarcina de la 30-40 g pana la 90- 100 g in 24 ore. Proteinele sunt indispensabile in sarcina ,astfel :
a.) 1,5- 2g /kgcorp sunt suficiente in trimestrul ll si lll.
b. ) peste 50 % sunt proteinme de origine animala :
-lapte ;
-branza ;
-oua ;
-carne ;
-peste ;
Regimul hipoproteic, in sarcina , lipseste metabolismul de aminoacizii esentiali si poate determina diferite morbiditati grave ca:
-edeme ;
-disgravidie de ultim trimestru ;
-anemii ;
-avort ;
-nastere prematura .
Aportul de glucide :
Este mereu in crestere la gravida datorita cheltuielilor energetice importante pentru mama si fat.
Necesarul ajunge de la 5- 6 g /kgcorp pana la 300- 400g /zi.
In diabet si obezitate – aportul de glucide este diminuat in mod corespunzator cu sprijinul medicului nutritionist.
Aportul de lipide:
Grasimile animale trebuie sa reprezinte 50- 60 % ; iar raportul trebuie mentinut in jur de 50-60 g in 24 ore.

Aportul de vitamine:
Este asigurat de acoperirea cu vitamine liposolubile A, D , E, .
Necesarul de vitamine este crescut si se poate rewzolva prin:
– vitam,ine sintetice ;
-vitamine din fructe , legume sau alte alimente proaspete si crude.
Aportul de vitamine : C,D, B1 , B2 , B6 ,B12, PP, acid folic este asigurat printr-o alimentatie variata si bine repartizata.

 

Explore posts in the same categories: Ginecologul de garda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: